Waarom overwegen sommige vrouwen om hun borsten te laten verkleinen?

Volle borsten zijn een teken van schoonheid voor veel vrouwen. Er zijn zelfs operaties beschikbaar waarmee de borsten kunnen worden vergroot. Er is echter ook een groep vrouwen die van nature al grote borsten heeft, zulke grote borsten zelfs dat men er last van heeft.

De klachten zijn vaak in het gebied van de bovenrug, nek en schouders. Vooral als er gesport wordt, dan kunnen de zware borsten natuurlijk zijn druk gaan uitoefenen op deze onderdelen van het lichaam. Het is voor deze groep vrouwen dan vaak ook erg vervelend om hiermee te moeten leven. Het verkleinen van de borsten is een oplossing. Dit kan chirurgisch gedaan worden om het gewicht sterk terug te dringen en hiermee de klachten dus ook.

Hoe gaat zo’n borstverkleining in zijn werk?

borsten verkleinenBij een borstverkleining kan daarbij helpen om de borst te verkleining. Maar hoe werkt dat? Er wordt in feite klierweefsel in de borsten weggenomen. Eerst zal er altijd een consult plaatsvinden voordat iemand in aanmerking komt. In zo’n consult komt bijvoorbeeld naar voren wat de verwachtingen zijn en wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de vrouw. Tijdens de operatie wordt de tepel naar boven verplaatst en wordt er aan de onderkant van de borst dus klierweefsel verwijderd. Het verschilt per vrouw hoeveel er precies weggehaald kan worden, maar gemiddeld is dat ongeveer een halve kilo per borst. Dat scheelt dus flink in het gewicht dat moet worden mee gesjouwd. Gemiddeld duur de operatie ongeveer 2 uur.  Na ongeveer 4 dagen mag iemand weer naar huis en na een dag of tien worden de hechtingen verwijderd.

Vergoeding door de zorgverzekering soms mogelijk

Voor de meeste cosmetische ingrepen is er geen vergoeding van de zorgverzekeraar mogelijk. Bij een borstverkleining is dat in bepaalde gevallen wel mogelijk. Het is echter wel zo dat de vrouw daadwerkelijk klachten moet hebben en minimaal een DD cupmaat moet hebben. Ook speelt de Body Mass Index (BMI) van de vrouw hierbij een belangrijke rol. Als er namelijk overgewicht is en de borsten zijn te groot, dan komt men niet in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekeraar.